Rendang, semoer, ikan, pedis? Zo maar een paar termen uit mijn meest favoriete keuken: de Indonesische (ook wel de Indische keuken). Voordat het internet een grote vlucht nam, haalde ik mijn inspiratie voor deze (h)eerlijke keuken uit boeken. Tegenwoordig biedt het internet een schier onuitputtelijke bron van inspiratie voor stoofschotels, satés, spannende groenteschotels en andere bijgerechten.

De ongeveer 6000 bewoonde Indonesische eilanden, voegen allemaal iets specifieks toe aan hun gerechten. Elk eiland kent wel zijn eigen voorkeur: Sumatra voor de pit en Java voor de zoete ondertoon door het gebruik van goela djawa (palmsuiker).

Uien, knoflook en lomboks (pepers) vormen de basis van bijna elk gerecht. Ze worden altijd gebruikt om een boemboe (kruidenpasta) te maken waaraan alle overige ingrediënten worden toegevoegd. De meest bekende kruiden die worden gebruikt, zijn laos, komijn (djinten), gember (djahé), kurkuma (koenjit), koriander (ketoembar) en citroengras (sereh). Om de smaak te verfijnen, wordt vaak kokosmelk of ketjap toegevoegd.

In bijna elk maandmenu plaats ik een Indonesisch gerecht, maar een complete Indonesische rijsttafel behoort ook tot de mogelijkheden. Inspiratie voor een uitgebreide Indonesische rijsttafel vind je via deze link. Ideaal en “finger lickin’ lekker” om feesten en bijeenkomsten compleet te maken met (h)eerlijk eten!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Mail mij: chef.odie@outlook.com

Deel deze pagina